“JOKKERI” FILMIARVUSTUS

Otto Kase 12A

“Jokker” (Joker, USA, 2019) 16+

Režissöör: Todd Phillips

Stsenaarium: Todd Phillips ja Scott Silver

Osatäitjad: Joaquin Phoenix, Robert De Niro, Zazie Beetz, Frances Conroy jpt

Tõenäoliselt olete juba kas tänu sõbrale või siis hoopiski Facebooki feed’ile, saanud teada kirgi kütvast ”Jokkerist”. Millest siis täpsemalt jutt käib ning kas seda tasub ka ise vaatama minna, kuulen teid küsimas. Lubage, kohe selgitan! Nimelt ilmus paar nädalat tagasi kinoekraanidele järjekordne DC koomiksitel põhinev linateos, kusjuures esmakordselt sai endanimelise filmi nii-öelda pahategelane Jokker. Nagu arvata võib, rääkis film Arthur Flecki ehk Jokkeri teekonnast kuritegevusliku maailma tippu. Järgnevad punktid seletavad, miks filmist nii palju juttu on olnud.

Murdunud on vaatajate rekordid, teenitud on mainekaid auhindu

Kuigi film on tavainimestele nähtaval olnud vaid lühikest aega, siis on 55 miljonit eurot maksnud film pea kümnekordselt oma eelarve tagasi teeninud ning kerkinud aasta kümne parima tegija sekka. Kunagi varem pole oktoobrikuus väljastatud film avanädalal nii palju vaatajaid saali meelitanud. Ka Eestis on teos momendil esinumber suuremates kinodes. Samuti pärjati “Jokker” Veneetsia filmifestivalil Kuldse Lõviga ehk ühe prestiižsema tiitliga filminduses.

Aga miks nii palju tähelepanu? Mõnel lihtsal põhjusel: esiteks on filmi peategelane Joaquin Phoenix oma tööga maagiliselt hakkama saanud. Mees, kes on juba varem nomineeritud Oscarile, suutis vapustavalt matkida Jokkeri hullumeelsust ning eriti tema kurikuulsat naeru. Huvitav fakt on ka see, et esmalt tahtis Warner Bros. palgata peategelaseks hoopis Leonardo DiCaprio, millest lõpuks aga asja ei saanud. Samuti võttis filmist osa staažikas Robert De Niro, kes küll seekord nii palju näidelda ei saanud, kuid juba tema kohalolek väärib väljatoomist.

Lisaks näitlemisele olid märkimisväärsed ka kaameratagused tegijad

Tuleb tunnistada, et kuigi filmi sisu polnud just kõige parem, siis vähemalt ei märganud minu kotkasilm ühtegi filmiviga. Seega on Todd Phillips juba head tööd teinud. Pisut üllatav on ka see, et režissöör, kes varem on tegutsenud pigem komöödiavaldkonnas (“Borat”, “Pohmakas”, “Sõjakoerad”), sai oma ülesandega adekvaatselt hakkama. Mulle meeldis eriti, et lugu oli tehtud realistlikumaks: enam ei hullunud Jokker pärast happesse kukkumist, vaid tegu oli hoopis pikema protsessiga. 

Filmis on aktuaalsed teemad

Mis juhtub siis, kui kirjandis tuleb kirjutada kiusamisest, aga mitte ühtegi ideed ei tule mõttesse? Appi tuleb “Jokker”! Loost on näha, kui halvad tagajärjed võivad olla pideva kiusamise ning füüsilise vägivalla duol. Olgu, õpetajatele see idee ehk nii väga ei meeldiks, sest teos on tõepoolest täis vägivaldset käitumist. Esmakordselt teenis Batmaniga seotud film liigse vägivaldsuse eest lausa R-reitingu (uskuge mind, see oli põhjusega). USA-s otsustati kinode lähistele isegi relvastatud mundrikandjad saata, kuna filmis juhtunu võivat ärgitada vaatajaid liiga jõuliselt meelt avaldama. 

***

Lühidalt, kui sa naudid häid filme või hoopis koomiksilugusid ja ei ole veel kinopiletit jõudnud osta, siis mida sa ootad? Tee seda kohe, kuna “Jokker” on seda väärt. Kui aga mõtled, kas minna hoopis “Vanamehe filmi” vaatama, siis ka siin on vaid üks õige vastusevariant. 

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga