IGA VÄIKSEMGI LIIGUTUS VÕIB MAAILMA MUUTA

Eliise Tuulemäe 11A

Selle aasta 15. märtsil toimus Tallinnas Toompeal Riigikogu ees suur kliimastreik, millest võtsid osa paljud kooliõpilased. Mina nende seas ei olnud. Mäletan, et mu endine kliimaaktivistist klassiõde küsis, kas olen ka ikka tulemas. Vastasin siis, et ei, sinna tuleb ju niigi palju inimesi ja ega minu tulemine ju midagi ei muuda. Kui kõik aga nii mõtleksid, ei toimuks maailmas ju mitte mingisuguseid muutusi. Mul on üks mõte: teeme inimestele selgeks, et iga nende õigesti tehtud liigutus võib maailma suuresti parandada.

Esimeseks näiteks tooksin prügi – selle sorteerimise ja mitte maha viskamise. Sorteerimine ei ole raske ega ressursimahukas, vaja on vaid kolme pakendi-, biojäätmete- ja tavaprügikasti. Eraldi kott võiks olla ka pudelitele ja paberile-papile. Kui sina sorteerid ja räägid oma sõbrale, kui tore ning lihtne see on, hakkab ka tema sorteerima, sõber räägib omakorda oma sõbrale ja nii see ring käibki. Nii et kui sa täna veel prügi ei sorteeri, siis alusta sellega! Prügi maha loopimisega on sama moodi: kui väike laps näeb, et sina, oi kui tark noor, viskad prügi maha, lendab ka poisikese kommipaber järgmisel korral kergemini tänavale. Jälgi enda tegemisi, sest teised võivad sinust eeskuju võtta!

Teine võimalus, kuidas maailma muuta, on oma väljaütlemisi kontrollida. Mõtle, kui palju võib sinu vihahoos öeldud solvang teise inimese enesekindlust kõigutada. Võibolla ei julge ta selle pärast oma geniaalset vähiravimi retsepti välja öelda ning seetõttu võib surra palju inimesi. Ja vastupidi, kui näed midagi kiita ja kiidadki, võid korda saata suure heateo: tark, kuid tagasihoidlik isik saab enesekindluse laksu, mille tõttu peab suurepärase ja veenva kõne ning ta valitakse presidendiks. Oma tarkusega suudab ta konfliktid rahulikult lahendada. Seega, kui näed midagi kiita, siis igal juhul kiida, aga kui tahad laita, siis mõtle läbi, kas sinu kriitika aitab teist edasi. Kui ei aita, siis jäta see parem ütlemata.

Kokkuvõtteks ütleksin ühe sõna: liblikaefekt. Lähtuvalt sellest on selgitus kaoseteooriast järgmine: väikesed muutused dünaamilise süsteemi algolekus võivad pikemas plaanis põhjustada prognoosimatuid muutusi. Kes teab, mis oleks juhtunud, kui mina oleksin kliimastreigile läinud. Prognoosimatu. Aga iga väike õige liigutus võib maailma parandada. Mõtle sinagi, mida väikest saaksid korda saata, et maailma paremaks muuta, ja tee see väike lisapingutus!

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga