MAJANDUSKRIIS

Villem Jonathan Olonen 10C

Kas ja millal on oodata majanduskriisi?

Tallinna Tehnikaülikooli panganduse ja rahanduse õppetooli lektor Kristjan Liivamägi leiab, et majanduse tõusufaas võib kesta oodatust kauem, aga see ei saa lõputult kesta.  Seega oleme jõudnud majandustsükli lõppu ja nurga taga varitseb ülemaailmne majanduskriis.

Mis võiks põhjustada majanduskriisi?

Majandus võngub mitmel põhjusel: poliitika, sõjad ja looduskatastroofid.

Valitsused on alati püüdnud majanduskriisi riske vähendada. Selleks kehtestatakse teatud regulatsioonid turgudele ja pankadele. Ka valitsus võib alustada kriisiolukorda, näiteks Donald Trump, kes tekitab pingeid USA ja Hiina kaubandussõjas. USA suurpanga Morgan Stanley peaökonomisti Chetan Ahya sõnul võib uus majanduskriis saabuda juba üheksa kuu jooksul, sest Trump kehtestas 25-protsendise tolli täiendavatele Hiina kaupadele 300 miljardi dollari väärtuses. USA ja Euroopa Liidu vahel on pingeline seisukord, kus Ameerika on ähvardanud kehtestada tollid Euroopa autotoodangule.

Sõjad võivad mõjutada logistikat ja tooraine saadavust, mis võivad omakorda põhjustada kriisiolukorra. 19. juulil toimunud Suurbritannia tankeri hõivamine Iraani poolt tõstis Eestis rekordiliselt kütusehinda. Looduskatastroofide mõju võib tingida suure languse maailma majanduses. Näiteks kui Lähis-Ida riikides peaks toimuma suur maavärin, mis võiks rängalt kahjustada toornafta jaamu, jõuaks ettenägematud tagajärjed kiiresti Euroopasse ja sealt edasi. 

Kas majanduskriis on tegelikult halb?

Jah ja ei. Kuigi majanduskriis toob kaasa rasked tagajärjed pankadele, riigile ja ettevõtetele, on tal ka positiivne tagajärg. 20. sajandi alguses töötas Vene teadlane Nikolai Kondratjev välja kapitalistliku maailmamajanduse kasvuperioodide ehk Kondratjevi lainete teooria. Kondratjevi teooria kohaselt tekib kapitalistlikus ühiskonnas uus areng kriiside kaudu.

Paljud valdkonnad haistavad ärivõimalust tänu majanduskriisile. Kriis oleks kasulik just ökoloogilistele firmadele, sest kliima soojenemisest tingituna kipuvad ostjaid olema loodussõbralikumad. Merit Tarkvara finantsjuht Kaja Kert ütleb, et ootab majanduse jahenemisega pigem ettevõttele kasvu.

Kuidas ennetada majanduskriisi?

Majanduskriisi ei ole lihtne ennetada, kuna Eesti majandus on seotud ülemaailmse majandusega. Need ettevõtted, mis näevad, et majanduslangus neid kõige rohkem näpust näpistab, teevad praegu ettevalmistusi majanduslangusega toime tulemiseks. 

Kuidas ettevõtted valmistuvad majanduskriisiks?

R-kioski finantsjuht ütleb, et nad on konservatiivsemad poodide avamisega ja proovivad praeguste poodide kvaliteedi parandamisega tegeleda. Majanduskriisi ärahoidmiseks on loodud pankadesse krediidiriski osakonnad, mis analüüsivad laenuvõtjate potentsiaali laen tagasi maksta. Merko Ehituse finantsüksuse juhi Priit Roosimäe sõnul ehitusaktiivsus väheneb. Bret Metsküla sõnul on mitmes sektoris äritegevuse kasv peatunud ja valmistutakse kahanemiseks, vahendab 10. oktoobri Äripäeva küsitlus.

Delfi andmetel pakkus Bigbank ASi nõukogu esimees Parvel Pruunsild järgmise majanduskriisi alguseks 2020. või 2021. aasta. „Kriisi tunneb tavaliselt ära sellest, et rahapakkumine hakkab vähenema, eriti nii-öelda rumala raha pakkumine,“ ütles ta ja lisas, et praegu seda veel näha ei ole.

Majanduskriis on majanduse arengu etapp. Kunagi ei tea, millal kriis tuleb, aga riigil ja pankadel on soovituslik ette valmistuda, kogudes rahalist reservi, et üle elada põuaaeg.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga