NOORED JA POLIITIKA

Artur Sepp 10C

Noorte huvi ühiskonnas toimuva vastu on suur. Nad tegelevad poliitikaga, aga nimetavad seda veidi  teisiti. Teisisõnu peavad noored poliitikaks ainult riigikogus hääletamist, ministeeriumides istumist, eelnõude vastuvõtmist ning suurte ninameeste omavahelisi diskussioone.                                

Noorte huvi ühiskonnas toimuva vastu on kasvamas

Euroopa sotsiaaluuringu andmetel on Eesti noored küll vähem ühiskondlikult aktiivsed kui nende eakaaslased Lääne-Euroopas, kuid endiste Nõukogude Liidu riikide eakaaslastega võrreldes räägivad Eesti noored oluliselt rohkem kaasa poliitika ja kodanikuühiskonna teemadel. Poliitikas osalemine ei tähenda ainult valimistel osalemist. Üha enam noori võtab osa mitte-poliitiliste organisatsioonide tegevustest. Käiakse valimas, nii riigikogu kui kohalike omavalitsuste valimistel,  jagatakse sotsiaalmeedias poliitilise sisuga postitusi ning lüüakse kaasa noortevolikogudes ja õpilasesindustes. Seega ei saa väita, et noored ei osale poliitikas. Sellest võetakse osa lihtsalt tänapäevasel moel. 

Milline teema noorte hulgas hetkel aktuaalne on? 

Oma planeeti tuleb hoida! Just sellise mõttelaadiga kogunevad miljonid noored üle maailma, et avaldada meelt planeet Maa kaitseks ning mõjutada poliitikute seisukohti otsuste tegemistel. Sellise mõtteviisi algatajaks on 16-aastane rootsi tüdruk Greta Thunberg, kes on oma protestide ja avalike kõnedega mõjutanud väga suurel hulgal inimesi, eelkõige noori. Thunberg keskendub globaalse soojenemise vastasele võitlusele. Viimane ülemaailmne kliimastreik toimus 20. septembril. Kokku võttis sellest osa ligi 4 miljonit inimest. 

Eestis toimus streik 27. septembril Riigikogu ees, kus osales paarsada inimest. Minu arvates on oluline, et ka Eestis teadvustatakse olukorra tõsidust. Jah, me ei ole maailma juhtiv tööstusriik, kuid ka meil on omad probleemid. Põlevkivi kaevandamisel ning põletamisel

paiskub õhku suurel määral  CO2 gaasi. Selle vähendamiseks tuleb igal riigil oma keskkonnasaaste probleemidega tegeleda ning noorte omapoolne panus annab sellele veel suurema tõuke. 

Minu arvamus poliitikast

Olen 16-aastane noor, kes õppimise ning sportimise kõrvalt huvitub ka poliitikast. Hetke poliitolukorda meie riigis on põnev jälgida ning sõprade ja pere seltsis arutada. Hetkel ei näe ma poliitikas oma tulevast töökohta. Mul on plaanis minna õppima Euroopasse ning alustada oma töökarjääri üldse välismaal. Kaldun arvama, et poliitika jääbki minu hobiks. Aga see on hobi, mis arendab, teeb targemaks ning on iseenesest väga kasulik. Kutsun kõiki noori üles tundma natuke rohkem huvi poliitika vastu ja olema ka aktiivne valija.

Miks on oluline käia valimas?

Demokraatlikus riigis kuulub võim rahvale. Rahvas teostab oma võimu läbi valimiste ning valib rahvaesindajad esinduskokku. Seega on oluline ka noortel teadvustada, et nende arvamus saab väljenduda ainult siis, kui nad käivad valimas. Täpselt sellises olukorras on hetkel Suurbritannia Euroopa Liidust lahkumise leppega. Pärast referendumit selgus, et noorte valimisprotsent oli madal ning valimas käisid pigem vanemaealised inimesed, kelle tuleviku jaoks ei ole Euroopa Liit oluline. Noorte osalemine poliitikas ning roll avaliku elu kujundamisel on äärmiselt oluline. Meil, noortel, on suurem mõjuvõim, kui me arvatagi oskame!

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga